C#'a Giriş

C#

C# Nedir?

C# veya C Sharp, kısaca Microsoft tarafından geliştirilen; bilgisayar, mobil gibi aygıtlar için uygulama veya oyun geliştirmek için kullanılan bir programlama dilidir. C# Nesne Yönelimli Programlamayı desteklemesi ve geniş bir kütüphaneye sahip olması gibi birçok özellikleriyle programlamayı daha kolay ve etkili bir duruma getirmeyi amaçlar.

C# geliştirmeye yönelik birçok program bulunmaktadır ancak bunlardan en yaygını Visual Studio'dur. Visual Studio, kullanıcıların Windows Form UygulamalarıKonsol Uygulamaları gibi C# temelli uygulamların geliştirilmesine olanak sağlar.

 

C# Konsol Uygulaması Oluşturma

C# kodlarımızı yazmadan önce, Visual Studio aracılığıyla nasıl yeni bir konsol uygulaması projesi açacağımızı öğrenelim. İlk olarak, Visual Studio'yu başlatalım ve karşımıza çıkan menüden "Create a new project" (Yeni bir proje oluştur) düğmesine tıklayalım. Ardından önümüze gelen proje şablonlarından arama çubuğu aracılığıyla veya kendimiz arayarak C# Console App (C# Konsol Uygulaması) şablonunu bulalım.

Visual Studio 2022

Daha sonrasında Next (sonraki) düğmesine basarak bir sonraki adıma geçelim. Ardından projemize bir ad girelim ve ilerleyelim.

Bir sonraki adımda Framework seçeneğinizi belirleyebilirsiniz. Bu ekran aracılığıyla Long Term Support (Uzun süreli destek) içeren bir Framework sürümünü veya en yeni sürümü seçebilirsiniz. Framework seçeneğini belirledikten sonra projenizi oluşturabilirsiniz.

 

C# Konsol Uygulamalarına Giriş

Projemizi oluşturduğumuza göre, artık programlamaya geçebiliriz. Örnek olarak basit bir "Merhaba dünya" uygulaması yapalım. Konsola "Merhaba dünya!" çıktısını yazdırmak için Console.Write() veya Console.WriteLine() komutları kullanılabilir. Bu komutların arasındaki fark, Console.Write() komutu yalnızca parantezin içindeki yazıyı konsola yazdırırken; Console.WriteLine() komutu parantezin içindeki değeri yazdırdıktan sonra bir satır aşağıya iner. Bu duruma örnek olarak aşağıdaki kod parçalarını inceleyebilirsiniz.

Kod

Console.Write("Merhaba");
Console.Write("Dünya");

Çıktı

MerhabaDünya

 

Kod

Console.WriteLine("Merhaba");
Console.WriteLine("Dünya");

Çıktı

Merhaba
Dünya

 

Console.WriteLine() komutunu kullanmadan alt satıra geçmek istiyorsanız, Console.Write() komutundaki yazıların arasına "n" işareti koyarak da bir alt satıra geçilmesini sağlayabilirsiniz.

Kod

Console.Write("MerhabanDünya");

Çıktı

Merhaba
Dünya

  
27 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın