crossorigin="anonymous">
Python'a Giriş Python, basitliği ve kolay okunabilirliği ile öne çıkan ileri düzey bir programlama dilidir. Hollandalı bir programcı olan Guido van Rossum tarafından geliştirilen Python, kullanım kolaylığı ve kısa süreli uygulama geliştirme süreçleriyle öne çıkar. Ayrıca, genel ağda Python'un geniş geliştirici topluluğu aracılığıyla oluşturulan birçok içeriğin yer alması da Python'un kolay öğrenilebilirliğine katkı sağlayan etkenlerden biridir. Python programlama dilini https://www.python.org/downloads/ adresinden indirip kurarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Öncelikle son sürümü veya istediğiniz bir sürüm varsa onu bulup indirmeniz gerekmektedir. Ardından indirilen yükleyiciyi açarak kurulum işlemlerinizi yapabilirsiniz. Python komutları yazmak için birçok uygulama bulunmaktadır. Ancak bunlardan en çok kullanılanlar; IDLE, Visual Studio Code ve PyCharm olarak sıralanabilir. IDLE: Python'un kendi geliştirme ortamıdır. Kullanımı kolaydır. Visual Studio Code: Microsoft tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir düzenleyici olan Visual Studio Code, geniş eklenti kütüphanesi ile birlikte birçok programlama dilinde uygulama geliştirmek için olanak sağlamanın yanı sıra, Python kodları yazmak için de kullanılabilmektedir. PyCharm: JetBrains tarafından geliştirilen PyCharm, barındırdığı önemli özellikleri ile oldukça gelişmiş bir Python geliştirme ortamıdır. Geniş bir geliştirici topluluğuna sahip olan PyCharm'ın ücretsiz ve ücretli sürümleri bulunmaktadır. Bunlara ek olarak; Jupyter Notebook, Spyder, Atom gibi geliştirme ortamları da göz önünde bulundurulabilir.
Python ile Merhaba Dünya UygulamasıPython ile program yazmak oldukça kolaydır. Örnek olarak bir "Merhaba dünya!" uygulaması geliştirelim. Öncelikle, ekrana yazımızı yazmak için print() komutunu kullanacağız. Kod print("Merhaba dünya!")
Çıktı Merhaba dünya!
Daha sonra, Python dosyamızı .py uzantısıyla kaydedelim ve açalım. Ancak, program istediğiniz gibi çalışmayabilir ve hatta konsol açılmayabilir. Bunun nedeni, konsolun hemen yazıyı gösterip ardından yapacağı bir işlem kalmadığı için kapanmasıdır. Bu sorunu, kullanıcıdan veri almak için kullanılan input() komutunu kullanarak çözebiliriz. Böylece, konsol kullanıcıdan bir veri girişi olana dek bekleyecek ve kapanmayacaktır. Kod print("Merhaba dünya!") Çıktı Merhaba dünya! |
90 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |